De kans is groot dat je je de afgelopen tijd hebt afgevraagd of jouw computer wel goed genoeg beschermd is. In de krant en op het journaal werd namelijk gewaarschuwd voor een nieuw type computervirus: WannaCry ransomware. Een virus dat nog ‘slimmer’ is dan de voorgaande varianten. Wat was (of is) er nou aan de hand?

Een bekende vorm van ‘phishing’ ken je vast wel: je zet de computer aan en ontvangt een e-mail met daarin een felicitatie omdat je een grote prijs hebt gewonnen, een erfenis van enkele miljoenen aan jou toekomt of je een lening kunt afsluiten. De afzender doet geen belletje rinkelen, maar je ziet wel een bijlage of een link naar een website voor meer informatie. Natuurlijk klik je daar niet op en verwijder je het bericht! Klik je namelijk wel op de link of de download, dan infecteert het virus jouw computer en leest het jouw wachtwoorden of versleutelt het jouw bestanden.

Wat is ransomware?

Wanneer kwaadaardige software op een computer wordt geïnstalleerd, de bestanden versleutelt en pas vrijgeeft nadat je een x-bedrag hebt betaald, spreken we van ransomware (gijzelsoftware). Je kan niet meer bij je bestanden en ziet alleen nog een pop-up met betaalinstructies. Betaal je niet, dan ben je de bestanden kwijt, aldus de boodschap. En je zult altijd zien dat je geen actuele back-up van je bestanden hebt! Wat moet je doen? Betalen wordt afgeraden, want daarmee beloon je de criminelen voor hun praktijken, maar aan de andere kant wil je wel de bestanden proberen terug te krijgen. Gelukkig heeft de politie van veel gijzelsoftware de ontsleutelcode die je kan gebruiken. Bel ons direct (085 7600 363), dan kunnen we proberen het virus onschadelijk te maken en jouw bestanden te redden.

Antivirus en veilige e-mail

Allereerst is het belangrijk dat je je computer up-to-date houdt, zodat ransomware als WannaCry slecht je computer kan infecteren. Verder is het vooral belangrijk om e-maildiensten van grote bedrijven als Microsoft (Hotmail / MSN) of Google (Gmail) te gebruiken, want die zorgen ervoor dat e-mail op hun server al gefilterd wordt. De gratis e-maildiensten van bijvoorbeeld KPN en Ziggo zijn onbeveiligd en laten alles door. Tot slot kun je zorgen voor een goede internetbeveiliging met antivirussoftware. Die kan er voor zorgen dat schadelijke e-mail wordt verwijderd voordat je het bericht gezien hebt en per ongeluk op een link of bestand kan klikken. Daarnaast blokkeert de software websites die onbetrouwbaar zijn. Wijzelf werken graag met de beveiliging van ESET: bekijk hier je mogelijkheden en schaf het direct aan.

We kunnen je helpen!

Wil je weten of jouw computer optimaal beschermd is of wil je graag hulp bij het installeren van de beveiliging van ESET of het inrichten van een nieuw en veilig e-mailadres? Bel (085 7600 363) of mail (klik) ons voor een afspraak, dan kunnen wij ervoor zorgen dat de achterdeur van jouw computer zo goed mogelijk beschermd is tegen “ongenode gasten”.

Gratis tips en info

Meld je aan en ontvang gratis REDMIJNPC tips en info.

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.